GÖZ ALTI TORBALARI NEDEN OLUŞUR?

GÖZ ALTI TORBALARI NEDEN OLUŞUR?

İki gözün altında bulunan ve dışarıdan bakıldığında bir torba görüntüsü yaratan bu durum günümüzde çoğu bireyin karşılaştığı ve şikayetçi olduğu durumlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Birçok nedenden dolayı oluşabilen göz altı torbaları bireyleri her alanda (günlük yaşam, psikolojik vs.) olumsuz etkilemektedir. En çok yaşlanma ile birlikte seyreden göz altı torbaları, zamanla göz çevresindeki kasları olumsuz etkileyerek yağ bezlerinde bir gevşemeye neden olur. Bundan dolayı bir torba görünümü alan bu bezler, bazı durumlarda içinde sıvı bulundurabilir. Bunun sonucunda da daha şiş bir göz altı torbası meydana gelir.

Göz altı torbalarının oluşumunda pek çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

*Yaşlanma ile beraber görülen göz altı torbaları normal karşılanmaktadır. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşlanma sonucunda kasların gevşemesiyle yağ bezlerinde bir sarkma meydana getirmektedir. İşte sarkan bu yağ bezeleri de göz altı torbaları adını almaktadır. Bu durumu engellemek, yanı yaşlılığı engellemek mümkün olmadığından, yaşlanma sonucu görülen torbalar olası bir durumdur.

*Yetersiz uyku sonucunda da göz altı torbaları meydana gelebilir. Yetersiz ve/veya kaliteli bir uyku düzenine sahipseniz, şişkinlikle beraber yine göz altı torbalarının oluşumu kaçınılmaz olacaktır.

*Birçok şeyin düşmanı olan stres, göz altı torbalarının oluşumunda da rol oynamaktadır. Bununla beraber yorgunluk da olduğu zaman göz altı torbaları kaçınılmaz olacaktır. Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek, ya da geçirmek zorunda olmak ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu durumdan en çok gözler etkilendiğinden dolayı göz altı torbalarını görmek gayet olağandır.

*Su kaybetmek de gözleri çok fazla etkilemektedir. Az miktarda bir su kaybetseniz bile gözler bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek ve beraberinde gözlerde oluşan o torbaları getirecektir.

*Eğer ailenizde genetik olarak göz altı torbası var ise sizde de görülmesi gayet olağandır. Ne yazık ki göz altı torbaları bile birçok hastalık gibi sizlere genetik faktörler ile geçmiş olabilir. Eğer aileniz de bu durumdan yakınıyor ise, bu hastalık belirtisi değildir.

*Alerji sebebiyle de göz altı torbaları meydana gelebilir. Alerjiniz olan herhangi bir yiyeceği tüketiminiz sonucunda gözleriniz bu durumdan etkilenerek göz altı torbaları meydana getirebilir. Hastalık bittiğinde dahi bu torbalar hâlâ varlığını sürdürüyor ise, uzman hekime başvurmak en doğru yol olacaktır.

*Bu gibi sebeplerin yanında, gözleri sürekli ovmak-kaşımak, çok sık ağlamak, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak, sigara-alkol tüketimi, ödem gibi birçok sebep de sıralamak mümkündür.