GÖZENEK NEDİR, GÖZENEK SIKILAŞTIRICI NEDİR?

GÖZENEK NEDİR, GÖZENEK SIKILAŞTIRICI NEDİR?

Gözenek, yağ bezelerinin ve kıl foliküllerinin cildin üst tabakasına doğru açıldığı nokta şeklindeki küçük yerlerdir. Bu gözeneklerin görevleri mevcuttur. Sebumun (bir çeşit yağ) cildin üst yüzeyine doğru taşınmasında görev alırlar. İşte bu yağlılık durumundan dolayı, gözeneklerde genişleme görülebilir. Tam da burada devreye gözenek sıkılaştırıcılar girer ve gözeneklerin küçülüp, sıkılaşmasına yardımcı olurlar.

Gözenek sıkılaştırıcı, zamanla çeşitli sebeplerden dolayı kötü bir duruma gelip, genişlemiş gözenekleri kaybetmek-düzeltmek için kullanılan ürünlerin genel adıdır. Gözeneklerin bu kötü durumu zamanla cilt üzerinde çeşitli sorunlara sebep olabilmektedir. Çünkü zamanla nefes alamayan duruma gelen bu gözenekler, akne gibi cilt sorunlarını meydana getirebilmektedir. Bundan dolayı da gözeneklerin bakımı büyük önem taşımaktadır.

Gözeneklerin genişlediğinden bahsetmiştik. Elbette bu genişlemenin birden çok nedeni mevcuttur. Yağın birikmesi gözeneklerin genişlemesindeki en büyük nedendir. Yaşlanmayla beraber ciltte bazı maddelerin üretimi azaldığından dolayı sarkma görülebilir. Bu sarkma sonucunda da gözenek genişlemesi meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda düzenli olarak doğru bakımın ve temizliğin yapılmadığı ciltlerde de gözenek genişlemesi görülebilmektedir. Bundan dolayı cilt temizliği büyük önem taşımaktadır.

Bu gözeneklerden kurtulmak amacıyla cildinize en uygun gözenek sıkılaştırıcı bir ürünü seçmek en etkili ve en doğru yol olacaktır. Hatta uzman hekime başvurarak sorunu tamamen halletmek de çeşitli yöntemlerle artık mümkündür. Ama bununla beraber gözenek sıkılaştırıcı birçok doğal yöntem de mevcuttur. Her ne kadar ürünler ve en önemlisi doktor tedavisi kadar etkili olmasa da, bir nebze sizlere yardımcı olacak, çok etkili olmasa da bir yarar sağlayacaktır.

En bilinen ve uygulanan yöntemlerden biri buz yöntemidir. Buzu yüzünüze sürdüğünüzde bu ciltte bir şok etkisi yaratacak, gözeneklerin küçülüp, açılmasında yararlı olacaktır. Cilt üzerinde kısa bir süre bu buzu gezdirmek yeterli olacaktır.

Her insanın cildinde çeşitli nedenlerden dolayı ölü deriler bulunur. Bu ölü derilerin bulunması gayet normaldir. Ancak temizlenmeyip, kirli kaldıkları zaman ne yazık ki gözeneklere ve cildimize zarar vermektedir. Haftada bir kez düzenli bir bakım ve temizlik ile cildinizdeki ölü derilerin temizlenmesi, gözenek sıkılaştırmada sizlere yardımcı olacaktır.

Bununla beraber kil maskesinin de oldukça faydası vardır. Her cilt problemine adeta deva olan kil, gözenekleri sıkılaştırmada ve temizlemede en etkili yöntemlerden biridir. Bundan dolayı haftada birkaç kez kil maskesi yapmak sizlere yararlı olacaktır. Ayrıca cildinize uygun tonik kullanımı da bu gözeneklerin sıkılaşmasında sizlere yardımcı olacaktır.